top of page

Er mat næring eller fyllstoff?

Menneskekroppen fungerer på nøyaktig samme måte, har de samme behovene og er like sårbar idag, som den gang vi var steinaldermennesker. Men dagens moderne menneske spiser svært annerledes. Vi har mer ferdigprodusert mat og mange tyr til raske løsninger i hverdagen. Mange av oss vokste opp med frukt og grønt i hagen - som vi nå kjøper på butikken. I tillegg er det gjerne fraktet over lange avstander i mørke containere.

 

Det mange av oss lærte om "Ja-mat" og "Nei-mat" på skolen er lærdom vi burde finne frem igjen. Hvilken type mat gir kroppen NÆRING? Velger du det - eller tenker du på mat som "fyllstoff"?

Sammen med tilskuddene du kan lese om her,velger du det kostholdet som passer for deg. Det finnes jo ulike måter å velge kosthold på. Noen spiser "vanlig" mat og noen velger et kosthold basert på noen tanker om innhold, altså en type diett. Det kan være steinalderkost,  lavkarbo etc.

Det viktige er at man velger et kosthold som passer i sin egen hverdag, for sin familie og egen kropp.

HVILKET KOSTHOLD VALGTE JEG?

Kostholdet jeg valgte baserte seg på det jeg hørt fra min venninne (les min historie her). Det som var utslaget var nok at selve dietten var på kun 28 dager.  Det var heller ikke en vanlig diett, men et kostholdsprogram som skulle rense opp i kroppens ubalanser, der vektnedgang var en "bivirkning". I tillegg kunne man etter de 28 dagene kose seg i helgene med det man ønsket.

"28 dagers dietten"

28 dagers dietten er laget som en livsstilsendring for å få hormonene i balanse. Og når hormonene er i balanse - da settes kroppen i stand til å gjøre det den skal og ubalanser rettes opp. Det er viktig å presisere at dette ikke er medisin, men mat. Har man sykdommer eller bruker medisiner er alltid et samarbeid med lege viktig.

Dietten kan brukes av alle, da man får renset insulinlagre, tømt lagre for slagg og avfallsstoffer, justert hormonene i balanse og man får fjernet farlig indre bukfett. Bivirkningen for mange er en vektnedgang på mellom 5 og 12 kilo - da overvekt ofte er en ubalanse.

 

Men dietten passer like godt for de som må gå opp i vekt, da det også er en ubalanse. Mange opplever bedre søvn, mer energi, mindre søtsug og mindre smerter og betennelser, bedre immunforsvar og bedre hukommelse. Mange opplever det å få en velfungerende fordøyelse som en lettelse...

En helt vanlig slankekur?

Det finnes et hav av slankekurer og opplegg å velge mellom. Helsekuren på 28 dager kan imidlertid ikke sammenlignes med «all verdens slankekurer». Helsekuren handler om en livsstilsendring der matplanen er nøye utregnet fra matens kjemi, og bygger opp kroppen gjennom riktig sammensetning av proteiner, vitaminer, mineraler, fiber og aminosyrer. 

 

Mange opplever bedre søvn, mer energi, mindre smerter, mindre betennelser, mindre søtsug, bedre hukommelse etc + at vektnedgang er en "bivirkning".  Den bidrar også til optimal forbrenning slik at du etter kuren vil kunne spise normal sunn mat og samtidig beholde vekten gjennom å bruke verktøyene du har lært. De 28 dagene er ment som en "kickstart" for en bedre helse. Det er anbefalt minst 2 måneder ettervern der man er bevisst på det man har lært og oppdaget under kuren.

Første forutsetning for at dette kan oppnås er at kroppens vitamin- og mineralblanse i er i orden. Derfor er det lagt inn næringsstilskudd som løser dette. I tradisjonelle slankekurer forsvinner ofte både væske og muskelmasse, mens bukfettet forblir. Med helsekuren skjer det motsatte - forbrenningen av bukfett (fettet under musklene, rundt organene) starter fra første dag mens muskelmassen forblir på kroppen. Proteinrik mat og aminosyrer er det som bidrar til dette.
 

Helsekuren tar hensyn til hvordan kroppen fungerer og hva den trenger for å fungere optimalt, som igjen gir stabil helse og vekt. Det hele er satt i system  slik at man blir i stand til å beholde de gode resultatene uten å måtte leve på vann og salat.

Under kuren introduseres du for "hvite" og "grønne" dager.

Hvite dager: Dager med proteinmåltider. Under de 28 dagene har du 12 hvite dager.

Grønne dager: Dager du spiser sunt, mest rene proteiner og grønnsaker. I tillegg kan du spise yoghurt, frø, knekkebrød og en egen proteinbar. Under de 28 dagene har du 16 grønne dager.

Du får den veiledninga du ønsker - men det viktiste er å finne DIN motivasjon for å gjennomføre. Hva vil du oppnå? Hva vil du endre? Dette er viktig å vite for egen del og huske på underveis om det skulle butte litt i mot. 28 dager er kort tid av et helt liv. Med motivasjon og planlegging vil DU kunne klare det!

Livsstilsprogrammet

Etter de 28 innledende dagene, går du inn i "resten av dittt liv". Her finner du din egen vei for et fortsatt godt kosthold for å bevare de gode resultatene og få enda bedre resultater. Mange fortsetter å miste vekt og få færre plager om man er bevisst kostholdet sitt.

Når du har fullført de 28 dagene introduseres du for "røde" dager. Dette er dager du kan spise ALT du vil ha... Sauser, brus, vin, sjokolade etc...

I tiden etter kuren er det anbefalt med 1 hvit dag, 4 grønne og 2 røde. Der mange velger å ta røde dager lørdag og søndag og så en hvit dag mandag for å "reparere" litt etter helgen.

Behov for næringstilskudd

Maten i butikken ser bra ut, men har mindre næring enn før og inneholder ikke nok av det kroppen trenger for å holde seg frisk og og fungere normalt. Kalsiuminnholdet i brokkkoli har for eksempel sunket med hele 68% de siste 20 årene. All frukt og grønt har mistet mellom 20 og 75% av næringsinnholdet de hadde tidligere. I tillegg inneholder dagens normalkost for mye salt og sukker.

 

De anbefalte tilskuddene regnes som mat og erstatter det vi ikke klarer å få i oss via mat, men som er livsnødvendig.

I denne dietten er både mat og næringstilskudd nøyaktig utregnet for å få til riktig balanse. Det betyr også at man ikke anbefales å ta dietten uten å ta de anbefalte næringstilskuddene og menyen forbeholdt de som abonnerer på næringsproduktene. Man kan fint også ta næringstilskuddene uten å ta dietten.

​​Erfaringene kan fortelle at dette er den beste og billigste helseforsikringen jeg har gitt meg selv!

Årsakene til at jeg valgte akkurat denne planen:

  1. Mange opplevde bedre søvn, mer energi og mage/tarm i balanse

  2. Under dietten spiser man ren mat som kylling, fisk, kjøtt, egg, yoghurt, frø og grønt

  3. Diettfasen varer i bare 28 dager, noe som virket veldig forlokkende... Jeg fikk tro på at JEG kunne gjennomføre

  4. Man blir fulgt tett opp og får menyer, oppskrifter og inspirasjon

  5. Maten man spiser lar seg forene med et familieliv

  6. Fokus er å tette næringshull og rense kroppen og en bivirkning er man man går ned i vekt (de fleste går ned mellom 5 og 12 kg)

  7. Man kan etter fullført kur kose seg 2 dager i uka med det man ønsker av mat og drikke

  8. Ingen shaker eller pulver

Ønskedrømmen var mer energi, bedre søvn, mindre søtsug – og kanskje gå ned noen kilo (og alt ble oppfylt og mer til. Les gjerne «min fantastiske reise»)

Helsekuren skulle gi meg redskaper for å bevare de gode resultatene og lære meg hvordan jeg kunne beholde en sunn helse og holde vekten, samtidig som jeg kan kose meg med maten! Det hørtes nesten for godt ut til å være sant... Og hadde ikke jeg gjort dette selv, så hadde jeg nok fortsatt å tro det.

Kosthold

© 2018 Fokus på helse

 

bottom of page